Ontwerp en engineering Inbreidingsplan 85 woningen

Zijlbergsestraat te Made
Project locatie Made Drimmelen
Project omvang 85 woningen
Opdrachtgever Van der Heijden
Architect Archifit

Van industrieterrein naar woonwijk

Het heden vloeit voort uit het verleden, zo ook bij het Venster van Made. Bij het ontwerp van de stedenbouwkundige structuur en de architectuur van de woningen is de (recente) historie van het gebied als inspiratie gebruikt. Namelijk:


1; ambacht als functie,

2; verborgenheid in de wijk en,
3; een rijk gebied aan veenwinning.


Stedenbouwkundig is het voorheen industriƫle gebied door woningbouw omsloten. De aanwezige industrie werd weggedrukt en kwam verborgen in haar omgeving te liggen. Het openmaken van het gebied middels twee groene assen, is daarom een belangrijke keuze geweest om het gebied wederom te betrekken bij haar naaste omgeving. Met respect voor het bestaande groen, wordt het speelveld vergroot, waarin het appartementencomplex centraal in het plan het hoofdaccent vormt. Rondom het appartementencomplex komt ruimte voor de woningbouw in een ruim opgezette groene omgeving. Deze woningen zullen morfologische accenten krijgen waarmee de invulling wordt verfraaid en op de locatie wordt afgestemd.

Architect Ontwerp Woningbouw Made Nieuwbouw Het venster

De architectuur van de woningbouw en de appartementen heeft aandacht voor de historische context. De beschreven verborgenheid in de wijk, krijgt een nieuwe betekenis in de vorm van grote gesloten vlakken. In samenhang met grote gevelopeningen ontstaat er een spel tussen openheid versus geslotenheid. Het voorheen aanwezige ambacht van de industrie krijgt een nieuwe betekenis in de vorm van ambachtelijke detaillering in het metselwerk waarbij de historische veenwinning van het gebied als inspiratie is gebruikt in de vormgeving hiervan.


De huidige positie van het bedrijf Van Iersel Geveltechniek zal naast de nieuwe naam voor de wijk ook een belangrijke rol spelen in de kleurstelling en materialisatie van de wijk. De kleuren van de grondstof van de aluminium kozijnen, bauxiet, vormen namelijk het spectrum van toegepaste kleuren. De zachte gele en warme rode kleuren vormen een saamhorigheid in de gevelaanzichten waarin kleurnuance worden aangebracht per ensemble.

Made woningbouw architect ontwerp woningbouw schets